فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 93، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره پورغلامی صفحات 5-28

    سیاست خارجی هر کشوری برگرفته از عوامل متعددی است. ده ها و حتی صدها عامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، تاریخی و تکنیکی در تعیین حدود آن دخالت مجرد یا متقابل دارند. اما این عوامل متعدد زیر چتر یک ایده مرکزی سامان می یابند. راهبرد اصلی در مقوله های مختلف از درون آن ایده مرکزی انتظام می یابد. در جمهوری اسلامی ایران به واسطه حاکم بودن اسلام و برقراری نظام ولایت فقیه، راهبرد اصلی برگرفته از ایده مرکزی اسلامی از منظر ولی فقیه عصر حاضر است. در این پژوهش سعی می شود با بهره گیری از روش تحلیل پارادایمی به این سوال پاسخ دهیم: «در دوره کنونی، بایدهای سیاست خارجی ایران در مقوله های گوناگون از منظر مقام معظم رهبری چگونه است؟» بررسی های اولیه نشان می دهد که مقام معظم رهبری که مسیول اصلی دولت اسلامی هستند، با بهره گیری از اصول سیاست خارجی دولت اسلامی بایدهایی را در عرصه های مختلف برای دولت سیزدهم تعیین کرده اند که این بایدها حول محور «اصل مصلحت» می چرخد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، مقام معظم رهبری، بایدها، راهبرد، پارادایم
  • محمد کمالی گوکی صفحات 29-55

    جمهوری اسلامی ایران از بدو تاسیس با اتکا بر اصول انسانی «حمایت از مظلوم» و «مبارزه با ظالم» و قاعده اسلامی «نفی سبیل» در مسیله فلسطین ورود پررنگی کرد و در تاریخ 45 ساله خود، همواره سعی در حمایت از آرمان های فلسطین در هر شرایطی داشته است. موضع ایران در طول این سال ها ثابت بوده، اما حوادث مختلفی مانند وقوع جنگ ایران و عراق، عادی سازی روابط اسراییل و اعراب، پیمان صلح اسراییل و ساف و بحران سوریه رابطه ایران را با گروه های مختلف فلسطینی دچار فرازونشیب کرده است. جریان هایی مانند ساف و حماس با رویکردهای ملی گرایی و اسلام سنی اصطکاک هایی را با سیاست های ایران ایجاد کرده اند. این امر زمینه واکنش هایی را در داخل فراهم کرده است. در یک روند تاریخی می توان ادعا کرد جمهوری اسلامی ضمن ثبات در راهبرد، در حوزه تاکتیک این دوره ها را تاکنون با فلسطینی ها طی کرده است: دوره تکوین (1357تا1359)، دوره نوسان (1359تا1366)، دوره ترمیم و بازسازی (1366تا1389)، دوره بدبینی (1389تا1398) و در نهایت، دوره تحول از 1398 تاکنون. این تقسیم بندی ناظر بر جریان های مختلف فلسطینی است که هر یک با اتکا به مرام سیاسی خود به دنبال تحقق آرمان فلسطین هستند. در خصوص ملت فلسطین، روابط ایران همواره بر محور همبستگی استوار بوده است. در این پژوهش، بر اساس چارچوب نظری ترکیبی سازه انگاری و واقع گرایی تدافعی، چرایی این رفتار را واکاوی و بر مبنای روش سنجش و ارزیابی مسکویه، درس های این اقدامات را برای تصمیم سازان کنونی تحلیل می کنیم.

    کلیدواژگان: ایران، فلسطین، صهیونیسم، رفتارشناسی، واقع گرایی تدافعی
  • علیرضا زارعی صفحات 57-82

    ساختار اقتدارگرای حزب موتمر در یمن برای تعدیل مخالفین و حذف آنها همواره به ایجاد گروه های سیاسی در برابر یکدیگر می پرداخت. از این رو حزب اصلاح نه بر پایه همکاری در یک ساختار دموکراتیک، بلکه بر پایه یک مبارز خصم در برابر انصارالله یمن در دهه 1990 شکل گرفت. با این حال هرجا اقتدارگرایی صالح حتی حزب اصلاح را در مضیقه قرار می داد، یک اتحاد طبیعی بین این حزب و انصارالله به صورت موقت شکل می گرفت. با شروع تحولات عربی گرچه حزب اصلاح و انصارالله موافق خلع عبدالله صالح از قدرت بودند، اما خلع او سبب تشدید رقابت های خصمانه بین این دو گروه سیاسی شد و حزب اصلاح در این مبارزه به تدریج پایگاه های سیاسی، اجتماعی و جغرافیایی خود را از دست داد. با این حال، میانجی گری چین در کاهش تنش بین عربستان و ایران سبب شد که بحران یمن وارد مرحله ای جدید شود که در آن ضمن کاهش حملات نظامی سعودی به یمن، بستر صلح بین ریاض صنعا نیز فراهم آمد. در برهه ای بازیگران سیاسی غالبا نایبان بازیگران خارجی در جنگ یمن بودند؛ حال این بازیگران باید اختلافات خود را کنار بگذارند. صلح عربستان و یمن چه تاثیری بر اختلافات و همکاری های انصارالله و حزب اصلاح خواهد داشت؟ اساس ایجاد حزب اصلاح بر اختلاف با انصارالله، آن هم از نوع ایدیولوژیک و دینی بوده است. به نظر می رسد در بهترین حالت، در دوره صلح رقابت مبتنی بر خصومت بین این دو بازیگر داخلی صرفا کاهش یابد که البته این روند کاهشی بسته به نقش بازیگران خارجی در حل چالش های یمن دارد.

    کلیدواژگان: بحران یمن، حزب اصلاح، انصارالله، عربستان، صلح
  • پریسا رضائی فدشکویه صفحات 85-108

    این پژوهش با هدف شناسایی تفاوت دیدگاه های طیف های مختلف اخوان المسلمین نسبت به مقاومت اسلامی، به دنبال پاسخ به این سوال است: «نحله های مختلف اخوان المسلمین چه نسبتی با مقاومت اسلامی دارند و چه چارچوبی را برای اندیشه ورزی، رفتار اجتماعی و ساخت سیاسی در این زمینه پیشنهاد می کنند؟» فرضیه این است: «وجود مکاتب فکری مختلف داخل اخوان المسلمین (طیف قطبی و اصلاحی) و ایجاد چند دستگی درونی و شکاف نسلی (جریان شیوخ و جوانان) ناشی از حوادث انقلابی بهار عربی باعث بروز اختلاف نظر بین جریان های مختلف موجود در اخوان در مورد مصادیق مقاومت اسلامی شده است.» مقاله حاضر به شیوه جامعه شناسی تاریخی و با ابزار گردآوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای، به دنبال شناسایی اختلاف نظرات بین طیف های مختلف جریان اخوان المسلمین در مورد مصادیق مقاومت اسلامی است و به طور خاص، به معرفی چهار طیف فکری موثر در آرای اخوان المسلمین، شامل: مکتب حسن البنا، مکتب ازهریست، مکتب قطبی و مکتب وهابی سلفی می پردازد. همچنین دیدگاه ها و نظرات دو طیف اصلی فکری موجود در اخوان المسلمین (اصلاحی و قطبی) را در مورد مصادیق مقاومت اسلامی در برابر مدرنیته و مظاهر تمدن غرب، مسیله انقلاب و اصلاحات، امر جهاد اسلامی و نیز نوع نگاه و تعامل آنها با محور مقاومت و انقلاب اسلامی مورد کنکاش قرار می دهد. به علاوه نشان می دهد تعمیق شکاف نسلی در اخوان المسلمین بعد از حوادث انقلابی 2011 و کودتای 2013 سبب شکل گیری سه جریان اخوانی با سه رویکرد متنوع نسبت به مقاومت و انقلاب شد: «قطبی های نسبتا سنتی»، «اصلاحی های منتقد به سیستم تنظیمی، اما معتدل» و «جوانان با رویکرد انقلابی و مقاومتی».

    کلیدواژگان: مقاومت اسلامی، اخوان المسلمین، جریان قطبی، جریان اصلاحی، شکاف نسلی
  • احمد زارعان صفحات 109-123

    بیش از 75 سال از آغاز اشغالگری صهیونیست ها در فلسطین می گذرد. صهیونیست ها طی این مدت برای تحقق «مرزهای توراتی» مورد ادعای خود، با اتخاذ رویکرد توسعه طلبانه، سیاست اشغال زمین های متعلق به فلسطینی ها را به شیوه های مختلف دنبال کرده اند. در حالی که محور مقاومت کلیت اشغالگری رژیم صهیونیستی در فلسطین را محکوم و نفی می کند و جامعه بین الملل فقط حاکمیت این رژیم بر اراضی 1948 را به رسمیت می شناسد، صهیونیست ها از سال 1967به بعد اشغال تدریجی کرانه باختری را از طریق شهرک سازی دنبال کرده اند؛ به گونه ای که در حال حاضر حدود 460 هزار صهیونیست در بیش از 130 شهرک غیرقانونی احداث شده در کرانه باختری زندگی می کنند. در راستای سیاست توسعه سرزمینی، رهبران صهیونیست طرح های مختلفی برای اشغال کرانه باختری با عنوان «الحاق» ارایه کرده اند. آخرین طرح الحاق متعلق به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، است. نتانیاهو حتی تاریخ اول ژوییه 2020 (11 تیر 1399) را به عنوان زمان اجرایی شدن طرح الحاق اعلام کرد که به دلیل فشارهای بین المللی، اختلافات داخلی صهیونیست ها و موضع قاطع گروه های مقاومت، این طرح در تاریخ مذکور اجرایی نشد. با توجه به اهمیت راهبردی کرانه باختری، صهیونیست ها از اشغال کرانه باختری صرف نظر نمی کنند و در اولین فرصت مناسب آن را اجرایی خواهند کرد. این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای در گردآوری داده ها و روش توصیفی تحلیلی در تحلیل یافته ها به دنبال بررسی تاثیر الحاق کرانه باختری بر محور مقاومت است. یافته های مقاله نشان می دهد که الحاق کرانه باختری گرچه باعث تخریب زیرساخت های دولت ملی فلسطین خواهد شد، اما فرصت هایی مانند انزوای بین المللی رژیم صهیونیستی در سطح بین المللی، قرار گرفتن مسیله فلسطین در مرکز توجهات جهانی و افکار عمومی، افزایش اقبال به گفتمان مقاومت مسلحانه در مقابل رژیم صهیونیستی و در نهایت توقف روندهای مخربی را که به ضرر آرمان فلسطین در جریان است، در اختیار محور مقاومت قرار خواهد داد. همچنین الحاق کرانه باختری احتمالا به شکل گیری انتفاضه سوم خواهد انجامید و هزینه های امنیتی رژیم صهیونیستی را به شدت افزایش خواهد داد. در صورت الحاق موفقیت آمیز کرانه باختری به اراضی اشغالی و تثبیت حاکمیت صهیونیست ها بر این منطقه، محور مقاومت در ابعاد گفتمانی، هویتی، روشی، انگیزشی، نظامی، سیاسی و راهبردی با چالش روبه رو خواهد شد.

    کلیدواژگان: فلسطین، کرانه باختری، رژیم صهیونیستی، محور مقاومت، الحاق
  • حمید خوشایند صفحات 135-151

    ترکمنستان یکی از کشورهای مهم در آسیای مرکزی است. با توجه به اینکه امنیت رژیم صهیونیستی از زمان پیدایش آن همواره بر تعامل گسترده و عمیق با محیط پیرامونی و کشورهای مختلف در ابعاد گوناگون وجودی متکی بوده است، بنابراین، ترکمنستان از جمله کشورهای مهمی است که رژیم صهیونیستی در دوره پساجنگ سرد همیشه تلاش کرده است در آن حضور فعال سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حتی فرهنگی داشته باشد. تقویت روابط با ترکمنستان که یکی از دستورکارهای مهم سیاست خارجی این رژیم است، نتایج مختلف داخلی و منطقه ای برای رژیم صهیونیستی در پی دارد: اول، باعث استقرار این رژیم در یکی از کشورهای مهم همسایه ایران می شود و در نتیجه، اشراف اطلاعاتی، امنیتی و نظامی این رژیم بر جمهوری اسلامی را تقویت می کند. دوم، در شرایطی که رژیم صهیونیستی مصرف کننده انرژی است، باعث انتقال منابع انرژی ترکمنستان که یکی از دارندگان منابع عظیم انرژی در آسیای مرکزی است به اشکال مختلف و از طریق انعقاد قراردادهای همکاری به این رژیم می شود. این امر دو پیامد مهم به دنبال دارد: یک، بخش مهمی از نیاز انرژیک رژیم صهیونیستی را تامین می کند؛ دو، باعث افزایش درآمدهای ترکمنستان از طریق فروش منابع انرژی می شود. نویسنده مقاله بر این باور است که گسترش مناسبات دوجانبه ترکمنستان و رژیم صهیونیستی، به خصوص در ابعاد امنیتی و سیاسی که روی نظم منطقه ای موجود در آسیای مرکزی اثر می گذارد، پیامدهای مهمی به ویژه در قبال جمهوری اسلامی ایران در پی دارد. مقاله حاضر از طریق بررسی ریشه ها و ابعاد روابط سیاسی و امنیتی رژیم صهیونیستی با ترکمنستان، پیامدهای این مسیله را مورد شناسایی قرار داده است. 

    کلیدواژگان: ترکمنستان، رژیم صهیونیستی، روابط سیاسی امنیتی، پیامدها
  • رحمان نجفی سیار صفحات 153-181

    قانون اساسی ایالات متحده آمریکا درباره احزاب مسکوت مانده است؛ با وجود این، ساخت سیاسی این کشور، به خصوص از دهه 1850، به صورت دوحزبی تکامل یافته است. این نوع نظام سیاسی با وجود برخی مزایا از قبیل فراهم کردن جریان گردش نخبگان و متعادل سازی توزیع قدرت، ماهیتا تقویت کننده روند قطبیت در عرصه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بوده است. در طول سال های اخیر، به خصوص پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در سال 2017 و پیش گرفتن سیاست های افراطی راست گرایانه در عرصه داخلی و خارجی، فرآیند دوقطبی شدن در جامعه و سیاست آمریکا با شتاب بیشتری در حال وقوع است و احتمالا در انتخابات 2024 نیز بروز پیدا خواهد کرد. مسیله اساسی که مقاله حاضر در پی بررسی آن است روند دوقطبی شدن جامعه و سیاست آمریکا در افق انتخابات 2024 و برخی پیامدهای احتمالی آن در صحنه سیاست خارجی این کشور است. برای پرداختن به این مسیله ضمن استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با کاربست چارچوب مفهومی جامعه دوقطبی، مولفه های کلیدی قطبی شدن جامعه آمریکا از قبیل رشد خشونت، افزایش خرید و فروش سلاح، رشد اعتراضات با نگاه به ساخت سیاسی دوحزبی و انتخابات 2024 مورد بررسی قرار گرفته است. در این چارچوب انتخابات 2024 با توجه به تشدید فضای دوقطبی سیاسی و اجتماعی، احتمالا زمینه ساز بروز اختلافات، اعتراضات و بروز خشونت در این کشور می شود و همچنین به تضعیف ظرفیت کنشگری آمریکا در عرصه خارجی می انجامد.

    کلیدواژگان: آمریکا، دوقطبی سیاسی و اجتماعی، انتخابات 2024، حزب جمهوری خواه، حزب دموکرات
  • صفحات 182-188
|
  • Tahereh Pourgholami Pages 5-28

    The foreign policy of any country is derived from several factors. Dozens and even hundreds of social, cultural, economic, political, historical, and technical factors are involved in determining its boundaries, individually or mutually. But these multiple factors are organized under the umbrella of a central idea and the main strategy in different categories is organized from within that central idea. In the Islamic Republic of Iran, due to the rule of Islam and the establishment of the Velayat-e-Faqih system, the main strategy is derived from the central Islamic idea from the point of view of the Valiy-e-Faqih of the present age. In this research, using the paradigm analysis method, we try to answer the question that in the current period, what are the mandatories of Iran's foreign policy in various categories from the perspective of the Supreme Leader? Preliminary investigations show that the Supreme Leader, who is the main responsible of the Islamic State, using the principles of the Islamic State's foreign policy, has determined mandatories in various supplies for the 13th government, which revolves around the principle of benefit.

    Keywords: foreign policy, Supreme Leader, needs, strategy, paradigm
  • Mohammad Kamali Goki Pages 29-55

    Since its establishment, the Islamic Republic of Iran, relying on the humane principles of "supporting the oppressed" and "fighting the oppressor" and the Islamic principle of " The rule of negation of dominance " has entered the Palestinian issue, and in its 45-year history, it has always tried to support Palestinian ideals in any conditions. Iran's position has been stable throughout these years, but various events such as the Iran-Iraq war, the normalization of Israel-Arab relations, the peace agreement between Israel and the PLO, and the Syrian crisis have caused Iran's relationship with various Palestinian groups to deteriorate. Flows like PLO and Hamas with their approaches of nationalism and Sunni Islam have created frictions with Iran's policies. This has given rise to internal reactions. In a historical process, it can be claimed that while being stable in strategy, the Islamic Republic has gone through these periods with the Palestinians in the field of tactics: the period of formation (1357-1359), the period of fluctuation (1359-1366), the period of restoration and reconstruction (1366-1389), the period of pessimism ( 1389 to 1398) and finally, the transformation period from 1398 until now. This division refers to the different Palestinian currents, each of which seeks the realization of the Palestinian cause based on theis political ideology. Regarding the Palestinian nation, Iran's relations have always been based on solidarity. In this research, based on the combined theoretical framework of constructivism and defensive realism, we analyze the reason for this behavior and based on the Moskavieh measurement and evaluation method, we analyze the lessons of these actions for current decision makers.

    Keywords: Iran, Palestine, Zionism, behaviorism, defensive realism
  • Alireza Zarei Pages 57-82

    The authoritarian structure of the Al-Motamar party in Yemen always created political groups against each other in order to moderate the opposition and eliminate them. Therefore, the Islah party was formed not on the basis of cooperation in a democratic structure, but on the basis of a hostile fighter against Yemen's Ansarullah in the 1990s. However, wherever Saleh's authoritarianism put even the Islah party in danger, a natural alliance between this party and Ansarullah was temporarily formed. With the beginning of the Arab developments, although the Islah party and Ansarullah were in favor of removing Abdullah Saleh from power, his removal caused the intensification of the hostile competition between these two political groups, and the Islah party gradually lost its political, social and geographical resources in this struggle. However, China's mediation in reducing the tension between Saudi Arabia and Iran caused the crisis in Yemen to enter a new phase, in which, in addition to reducing the Saudi military attacks on Yemen, a platform for peace between Riyadh and Sana'a was also provided. At some point, political actors were often the deputies of foreign actors in the Yemen war; Now these actors must put aside their differences. What effect will the peace between Saudi Arabia and Yemen have on the differences and cooperation between Ansarullah and Islah party? The foundation of Islah party was based on the difference with Ansarullah, which was also ideological and religious. It seems that in the best case, during the period of peace, the competition based on hostility between these two domestic actors will simply decrease, although this decrease depends on the role of foreign actors in solving Yemen's challenges.

    Keywords: Yemen crisis, Reform Party, Ansarullah, Saudi Arabia, peace
  • Parisa Rezai Fadeshkoye Pages 85-108

    This research aims to identify the difference in the views of the different spectrums of the Muslim Brotherhood towards the Islamic resistance, and seeks to answer the following question: "What is the relationship between the different aspects of the Muslim Brotherhood with the Islamic resistance and what is the framework for thinking, social behavior and political construction they propose in this field?" The hypothesis is: "The existence of different schools of thought within the Muslim Brotherhood (Qutbi and reformist spectrum) and the creation of several internal factions and a generation gap (the flow of elders and youth) caused by the revolutionary events of the Arab Spring caused a difference of opinion between the different currents in the Brotherhood regarding examples of Islamic resistance. The present article, in the manner of historical sociology and with the tools of collecting documentary and library information, seeks to identify the differences of opinion between different spectrums of the Muslim Brotherhood movement regarding examples of Islamic resistance, and specifically, to introduce four intellectual spectrums that are effective in the views of the Muslim Brotherhood, including: Hassan al-Banna School , Azharist school, Qutbi school and Wahhabi-Salafi school. Also, studies the views and opinions of the two main intellectual spectrums in the Muslim Brotherhood (reformist and Qutbi) regarding examples of Islamic resistance against modernity and the manifestations of Western civilization, the issue of revolution and reforms, the issue of Islamic Jihad, as well as their view and interaction with the axis of resistance and Islamic revolution. In addition, it shows that the deepening of the generation gap in the Muslim Brotherhood after the 2011 revolutionary events and the 2013 coup led to the formation of three Brotherhood currents with three different approaches to resistance and revolution: "relatively traditional Qutbis", "reformers critical of the regulatory system, but moderate" and "youth with a revolutionary and resistance approach".

    Keywords: Islamic resistance, Muslim Brotherhood, Qutbi current, reform current, generation gap
  • Ahmed Zarean Pages 109-123

    More than 75 years have passed since the beginning of the Zionist occupation in Palestine. During this period, the Zionists have followed the policy of occupying the lands belonging to the Palestinians in different ways, in order to realize the "Torah borders" they claim, by adopting an expansionist approach. While the axis of resistance condemns and negates the total occupation of the Zionist regime in Palestine and the international community only recognizes the sovereignty of this regime over the lands of 1948, the Zionists have followed the gradual occupation of the West Bank through settlement building since 1967. In such a way that currently about 460 thousand Zionists live in more than 130 illegal settlements built in the West Bank. In line with the territorial development policy, the Zionist leaders have presented various plans to occupy the West Bank under the title of "annexation". The latest annexation plan belongs to Benjamin Netanyahu, the prime minister of the Zionist regime. Netanyahu even announced the date of July 1, 2020 as the implementation date of the annexation plan, but due to international pressure, internal differences of the Zionists and the decisive position of the resistance groups, this plan was not implemented on the said date. Considering the strategic importance of the West Bank, the Zionists will not abandon the occupation of the West Bank and will implement it at the first opportunity. Using the library method in data collection and the descriptive-analytical method in analyzing the findings, this article seeks to investigate the effect of the annexation of the West Bank on the axis of resistance. The findings of the article show that although the annexation of the West Bank will cause the destruction of the infrastructure of the Palestinian national government, opportunities such as the international isolation of the Zionist regime at the international level, the placement of the Palestinian issue in the center of global attention and public opinion, and an increase in the likelihood of the discourse of armed resistance against the regime Zionist and ultimately stop the destructive trends that are going on to the detriment of the Palestinian cause, will be provided to the resistance axis. Also, the annexation of the West Bank will probably lead to the formation of the third intifada and will greatly increase the security costs of the Zionist regime. In the case of successful annexation of the West Bank to the occupied territories and consolidation of Zionist rule over this region, the axis of resistance will face a challenge in terms of discourse, identity, method, motivation, military, political and strategic dimensions.

    Keywords: Palestine, West Bank, Zionist regime, axis of resistance, annexation
  • Hamid Khoshayand Pages 135-151

    Turkmenistan is one of the important countries in Central Asia. Considering that the security of the Zionist regime since its inception has always relied on extensive and deep interaction with the surrounding environment and various countries in various dimensions, therefore, Turkmenistan is one of the important countries that the Zionist regime has always tried to have an active political, economic, security and even cultural presence in it. Strengthening relations with Turkmenistan, which is one of the important foreign policy agendas of this regime, has various domestic and regional results for the Zionist regime: First, it will establish this regime in one of the important neighboring countries of Iran, and as a result, strengthen the intelligence, security and military aristocracy of this regime over the Islamic Republic. Second, in the situation where the Zionist regime is an energy consumer, it causes the transfer of the energy resources of Turkmenistan - which is one of the owners of huge energy resources in Central Asia - to this regime in various forms and through the conclusion of cooperation agreements. This has two important consequences: first, it provides an important part of the energy needs of the Zionist regime; Second, it increases Turkmenistan's income through the sale of energy resources. The author of the article believes that the expansion of bilateral relations between Turkmenistan and the Zionist regime, especially in the security and political dimensions that affect the existing regional order in Central Asia, has important consequences, especially for the Islamic Republic of Iran. This article has identified the consequences of this issue by examining the roots and dimensions of the political and security relations between the Zionist regime and Turkmenistan.

    Keywords: Hamid Khoshayand
  • Rahman Pages 153-181

    The United States Constitution is silent about parties; Despite this, the country's political structure has evolved into a two-party system, especially since the 1850s. This type of political system, despite some advantages such as providing the circulation of elites and balancing the distribution of power, has been strengthening the process of polarization in the political, economic and social fields. In recent years, especially after Donald Trump came to power in 2017 and the advancement of extreme right-wing policies in the domestic and foreign arenas, the process of polarization in American society and politics is happening more rapidly, and it is likely to occur in the 2024 elections as well. The basic issue that the current article seeks to investigate is the polarization process of American society and politics on the horizon of the 2024 elections and some of its possible consequences in the foreign policy scene of this country. To address this issue, while using the descriptive-analytical method and applying the conceptual framework of the bipolar society, the key components of the polarization of the American society, such as the growth of violence, the increase in the purchase and sale of weapons, the growth of protests with a view to the two-party political construction and the 2024 elections, are examined. In this context, the 2024 elections, due to the intensification of the political and social bipolar atmosphere, will probably lead to disputes, protests and violence in this country, and will also lead to the weakening of America's capacity to act in the foreign arena.

    Keywords: America, political, social polarization, 2024 election, Republican Party, Democratic Party